Det är fredag och tidig morgon i byn Risudden fyra mil norr om Haparanda. Röster hörs utifrån och i morgonrocken kikar jag ut genom fönstret. Vid lusthuset i mitt föräldrahem sitter två vitklädda soldater och vaktar gränsen mot Finland. I en stor snöhög är en svensk flagga nedstucken och den fladdrar i den hårda blåsten. Det är krig i grannländerna mot öster när Gränsjägarbataljonen genomför sin KFÖ i slutet på februari. Drygt 300 soldater har mönstrat in och under några dagar befinner sig en halv pluton här på gården vid Torneälv.
På gården är det fullt med soldater och en man i lång ullrock, liknande den som misstänka personer brukar ha i dessa spel, blir visiterad och förhörd. Han kom i snöskor över älven. Ivan är en desertör från ryska armén påstår han och är på väg att hälsa på sin mamma som bor i byn. Han släpps ganska fort eftersom han verkar trovärdig. Vinden piskar hårt. SMHI har lovat uppemot 17 sekundmeter, det är ovanligt mycket för februari och Tornedalen överhuvudtaget.
– Det är kallt, huttrar en soldat. Det är ingen idé att ens försöka ljuga.
Strax efter lunch har en bonde uppmärksammat luftansättningar på sina marker och två misstänkta personer har setts gå upp mot skogen. Stridsberedskapen höjs. En patrull med hund går iväg för att leta efter dem. Vid skogsbrynet blir schäferhanen Brigadens Darko helt vild. Där är det någon skäller han. Hundföraren Jenny Ökvist backar och resten av patrullen tar sig snabbt förbi och bekämpar en man i lång ullrock och glasögon. Patrullen söker förgäves efter den andra misstänkta personen men tvingas tillslut ge upp.
På vaktposten mot gränsen sitter Tage Rytiniemi.
– Det är krig på andra sidan gränsen så det kommer ju en del flyktingar hit, säger han.
Vad händer med dem då?
– Då får man kalla ut mer personal som tar hand om dem och transporterar bort dem. Finns det behov så får de vatten och så vidare, säger Patrik Norén som just kommer och löser av.
– Det är en väldigt intressant övning. Det är ju ingen slump att vi övar denna typ av verksamhet. Men att vi just är i Risudden vid den finska gränsen är kanske lite otänkbart i ett verkligt scenario, menar Norén.
Dagen efter befinner jag mig i byn Björkfors cirka 40 km sydväst om Risudden. Det är till Björkforsgården som alla fångar har transporterats och nu ska de släppas ut. En efter en får de komma och visa upp sina papper, prata med sjukvårdarna och sedan stämplas ut. En buss hämtar sedan upp dem och kör dem tillbaka till deras hemort. För markörerna är arbetspasset slut men för soldaterna i Gränsjägarbataljonen fortsätter övningen ännu ett dygn.
Övningen besöktes även av Rikshemvärnschefen Roland Ekenberg och chefen för Norrbottens regemente och MR N Mikael Frisell.
Text och foto: Lisa Björk